Bahan – bahan

Bahan A
10 biji telur (saya guna gred A)
150gm gula halus
180 gram tepung hong kong
30 gram ovalet

Bahan B
100gm horlick

Bahan C
450gm mentega (biar lembut)
250gm cream cheese (biar lembut)

400 gram susu pekat manis

Bahan D
chocolate chips

Cara – cara membuat

-menggunakan method Sponge Cake Method.
-mixer berkuasa kuda sederhana:P

1.  Pukul Bahan A – pukul laju maksimum selama 4 minit
2.  Masukkan Bahan B, ke dalam Bahan A, sedikit demi sedikit hingga habis.  Teruskan memukul Bahan A + B dengan kelajuan tinggi selama 1 minit lagi.
3.  Bahan C – Butter & cream cheese, dipukul menggunakan “K” Beater dengan kelajuan maksimum selama 3 minit.  Masukkan susu pekat manis, pukul rata ya.
4.  Masukkan Bahan C ke dalam Bahan A & B tadi. Gaul sebati ya.
5.  Bahagikan adunan kepada 3 warna – hijau, asal dan merah.
6.  Bakar menggunakan api atas sahaja (sebab saya pakai oven hijau untuk kek lapis).
7.  Coklat nanti ditabur bagi lapisan yang berwarna merah – alah, macam biji tembikai tu..
8.  Bakar sehingga selesai ye.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: