Bahan-bahan:

– 10 biji telur (gred A)
– 200g gula halus
– 1 sudu besar ovalette
– 2 1/2 cawan tepung superfine
– 1 sudu teh baking powder

– 500g mentega
– 400g susu pekat
– 1 sudu teh esen vanila

– 150g coklat masakan (cairkan)
– 1 sudu teh chocolate emulco
– 2 kotak Cadbury milk chocolate (saiz mini)

Cara membuatnya:

1. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan ovalette.
2. Masukkan tepung dan baking powder yang sudah ditapis. Pukul adunan hingga sebati.
3. Pukul mentega dan susu pekat dalam mangkuk berasingan hingga kembang & gebu. Masukkan esen vanila.
4. Campurkan adunan tepung dan mentega tadi. Adun dengan mixer secara perlahan hingga sekata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 mangkuk.
6. Masukkan coklat cair dan chocolate emulco pada mangkuk pertama. Mangkuk yang satu lagi dibiarkan putih.
7. Panaskan oven gril pada suhu 190 darjah C.
8. Masukkan adunan coklat dalam loyang segiempat 9″X9″ untuk lapisan pertama. Bakar selama 10 minit. Kemudian masukkan adunan putih dan susun coklat cadbury mengikut suka. Bakar dan ulangi proses melapis adunan berselang-seli hingga habis.
9. Kek akan masak dalam tempoh 2 jam. Sejukkan kek sebelum memotong.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: