Kek Coklat Amerika

Image

BAHAN KEK:

6 biji telur gred A

75 gm serbuk koko

150 ml air

225 gm gula

115 gm tepung

BAHAN COKLAT:

200 gm krim

250 gm coklat masakan (cincang)

50 ml sirap coklat

CARA MENYEDIAKAN:

1. Pukul telur dan gula sehingga gebu. Tuangkan air dan pukul sebati. Kemudian masukkan pula tepung dan serbuk koko yang telah diayak.

2. Pukul lagi sehingga sebati. Tuangkan adunan di dalam bekas dan bakar pada suhu 195oC sehingga 200oC selama 35 minit atau 45 minit.

3. Untuk bahan coklat, panaskan coklat masakan dengan krim di atas api sederhana sehingga cair secara double boiler. Kemudian masukkan sirap coklat. Kacau sehingga sebati. Setelah sejuk, tuangkan di atas kek yang telah dimasak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: