Kek Coklat Pandan Kukus

Bahan-bahan:

500 cc putih telur
60 cc susu sejat
225 gm gula kastor
300 gm tepung gandum
150 gm mentega cair atau minyak jagung
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil minyak mentega (butter oil)
1 sudu kecil ovelette
Sedikit pewarna coklat
1 sudu kecil emulco coklat
1 sudu kecil pewarna hijau
1/2 sudu kecil pes pandan

Cara Menyediakan:

1. Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan gula sedikit demi sedikit diikuti susu, vanila, ovelette, tepung dan garam. Pukul berterusan hingga naik dan pekat.

2. Tuangkan minyak mentega lalu hentikan mesin pengadun untuk dikacau.

3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian; satu bahagian dicampurkan pewarna hijau dan pes pandan, manakala satu lagi dengan campuran pewarna coklat serta emulco coklat.

4. Panaskan kukusan. Sediakan acuan segi empat berukuran 28 cm, tuangkan adunan hijau berselang-seli dengan coklat. Kukus selama 30 hingga 35 minit hingga masak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: