Kek Lapisan Kaya Pandan

Image

LAPISAN KEK:

BAHAN A:

6 biji putih telur

3 gm krim tartar

100 gm gula kastor

BAHAN B:

6 biji kuning telur

40 gm susu segar

40 gm minyak jagung

25 gm gula

Secubit garam

110 gm tepung super fine

4 gm serbuk penaik

1/2 sudu kecil pewarna hijau

1 sudu kecil perasa pandan

CARA MENYEDIAKAN:

1. Kacau semua bahan A sehingga gebu.

2. Dalam bekas yang lain, kacau bahan B hingga sebati.

3. Campur kedua-dua bahan A dan B.

4. Tuang ke dalam acuan kek dan bakar selama 30 minit pada suhu 180oC.

LAPISAN KAYA PANDAN:

BAHAN  A:

676 gm santan pekat

676 ml air

18 gm serbuk agar-agar

1 sudu kecil pati santan  (pewarna hijau)

200 gm gula

BAHAN B:

75 gm serbuk how kwee (berwarna hijau)

185 gm air

BAHAN HIASAN:

Kelapa kering

CARA MENYEDIAKAN:

1. Kacau sebati bahan A. Masak atas api sederhana selama lima minit.

2. Bahan B dikacau rata dan sebati dan tuangkan ke dalam adunan A.

3. Masak kedua-dua bahan sehingga pekat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: