Kek Oren

Kek Oren

BAHAN A: 

200 gm mentega

1 sudu besar ovalatte

225 gm gula kastor


BAHAN B: 

250 gm tepung superfine

1/8 sudu kecil garam

1 1/2 sudu kecil serbuk penaik


BAHAN C: 

5 biji telur gred B

35 gm susu cair

1 sudu besar perisa oren

CARA MENYEDIAKAN: 

1. Pukul bahan A sehingga kembang lebih kurang lima minit.

2. Ayak bahan B dan masukkan bahan C ke dalam bancuhan A, pukul hingga rata.

3. Akhir sekali masukkan bahan B ke dalam semua adunan tadi. Kacau hingga sebati.

4. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 hingga 180oC atau sehingga masak.

BAHAN  KRIM: 

BAHAN A: 

250 gm krim keju

50 gm mentega

100 gm susu pekat

BAHAN B: 

50 ml air gula (pekat)

BAHAN C: 

Bahan perasa ikut suka

CARA MENYEDIAKAN: 

1. Putar bahan A sehingga kembang dan masukkan bahan B.

2. Apabila krim sudah  siap dan sapukan pada kek.

3. Hiaskan mengikut kreativiti anda sendiri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: