Puding karamel

DSC_7976-1

Resipi

Puding Karamel
Sumber:  [http://www.myresipi.com/top/detail/10474] – by V <a href="mailto:rie% <!– var prefix = 'mailto:'; var suffix = ''; var attribs = ''; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy94152 = '27s' + '@'; addy94152 = addy94152 + 'myresipi' + '.' + 'com'; document.write( '‘ ); document.write( addy94152 ); document.write( ” ); //–> <!– document.write( '‘ ); //–> This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it <!– document.write( '’ ); //–> ” target=”_blank”>rie’ s@myresipi.com
dipopularkan di resipidotnet yahoogroup oleh Lynn Sham
Resipi Asal – Bahan-bahan (tapi untuk percubaan saya pakai 1/2 adunan sahaja)
  • 250 ml susu cair
  • 250 ml air
  • 8 biji telur
  • 180 gm gula
  • Sedikit esen vanila

Cara-cara

  1. Untuk membuat gula hangus, kacau gula atas api sedarhana hingga perang, masukkan sedikit air jika perlu (dalam 2 sudu makan) curahkan gula hangus kedalam acuan karamel, biarkan dahulu
  2. Telur dan gula di pukul hingga larut dan sebati (jangan terlalu berbuih) nanti x cantik…
  3. Campurkan dengan susu cair, air dan esen vanila, kacau dan tapis (tujuan tapis untuk membuang putih telur yang tidak larut
  4. Kemudian tuang di dalam acuan yang ada karamel tadi. Boleh di kukus atau di bakar secara Bain Maire selama 55 minit untuk setengah adunan yang saya buat. Setelah sejuk baru di tebalikan dan di potong( V suka Bain Maire stukturnya lebih cantik)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: