Rol Blueberi

Rol Blueberi

BAHAN-BAHAN:

10 biji kuning telur

2 biji putih telur

1 sudu besar emulsifier

100 gm gula pasir

75 gm tepung gandum

25 gm tepung jagung

1/4 sudu kecil serbuk penaik

100 gm marjerin (cair)

1/2 sudu kecil pes coklat

CARA MENYEDIAKAN:

1. Pukul telur bersama gula pasir dan emulsifier gebu dan putih.

2. Masukkan campuran tepung gandum, tepung jagung dan serbuk penaik yang telah diayak.

3. Kemudian tuang marjerin cair, dan kacau rata.

4. Ketepikan lebih kurang tiga sudu besar adunan dan campurkan dengan pes coklat. Masukkan dalam piping beg.

5. Tuang adunan selebihnya  ke dalam loyang ukuran 32 x 32 x 3 cm yang telah disapukan mentega dan dialasi kertas  surih.

6. Ambil adunan coklat, pancitkan di atas adunan tadi.

7. Bakar pada suhu  190o Celsius selama 15 minit.

8. Jika bahagian atas kek belum masak, gunakan api atas saja.

9. Setelah kek sejuk, sapukan jem blueberi dan gulung. Balut dengan plastik dan sejukkan sebelum dipotong.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: