Classic lemon cheesecake

Bahan-bahan:

  • Biskut butter atau coklat
  • 1 sb butter
  • 2 bungkus Philadelphia (1 bungkus=250gm)
  • 1/2 cawan gula icing
  • 2 biji telur
  • 1sk jus lemon segar
  • 1/2 sk hirisan kulit lemon
  • 1/2 sk esen vanilla

Cara-cara:

  1. Biarkan philadelphia pada suhu bilik seketika
  2. Blend biskut hingga hancur
  3. Campurkan butter dengan biskut sehingga boleh digumpal
  4. Ratakan base dalam loyang berukuran 8 inci. Letak kertas minyak terlebih dahulu.
  5. Panaskan oven pada suhu 160 degree
  6. Pukul philadelphia bersama gula, esen vanilla, jus lemon dan hirisan kulit lemon hingga sebati. Pastikan anda menggunakan kelajuan minimum.
  7. Masukkan telur sedikit demi sedikit, pukul hingga sebati.
  8. Masukkan bahan tadi ke dalam loyang.
  9. Bakar pada suhu 160 degree selama 55 minit.
  10. Kemudian biarkan dalam oven selama 30 minit. Pintu oven perlu dibuka sedikit.
  11. Masukkan ke dalam peti sejuk dan biar sehingga 3 jam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: